/  Archief 2018   /  Tijd voor een update

Tijd voor een update

Iedereen die de Grootste Kerstboom ter wereld een warm hart toedraagt zal vrijdag 8 december 2017 niet snel vergeten. Nadat de avond ervoor de laatste tests waren verricht en alle lampen goed werkten, sloeg ‘s ochtends rond half acht de bliksem met een keiharde klap in de Gerbrandytoren in IJsselstein. Technici waren snel ter plaatse maar zij moesten wachten tot het onweer was geluwd. Na een aantal tests kwam er in de loop van de dag helaas slecht nieuws. Ontsteking van de 120 lampen, gepland voor de volgend dag, bleek niet mogelijk. Er was te veel schade aan de armaturen.
Nadat de lampen in de loop van januari naar beneden waren gehaald, bleek dat inderdaad nagenoeg alle armaturen onbruikbaar waren geworden door de heftige blikseminslag. Reparatie wordt een kostbare operatie. Veel elektronische componenten zijn sowieso niet te repareren maar kunnen alleen geheel vervangen worden. Het demonteren en weer waterdicht in elkaar zetten van de bestaande armaturen is zeer arbeidsintensief en dus duur.
Daarnaast is de licht- en beveiligingstechniek in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dan is het beter te kiezen voor een nieuwe ‘kerstlamp 2.0’, die goed zichtbaar is en tegen een stootje kan. Dat is dan ook waar het bestuur van de stichting Grootste Kerstboom onlangs voor heeft gekozen.
Inmiddels is een technische werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van Ampco Flashlight Rental, het stichtingsbestuur en een externe deskundige op het gebied van bliksembeveiliging druk doende om een programma van eisen samen te stellen voor nieuwe lampen.