/  Actueel   /  Test voor nieuwe piek- en voetverlichting

Test voor nieuwe piek- en voetverlichting

Begin van dit jaar heeft de Rabobank Utrechtse Waarden e.o ons een donatie gegeven vanuit hun stimuleringsfonds voor duurzaamheid, voor de vervanging van de oude piek en voet-verlichting van De Grootste Kerstboom. De oude verlichting werkt nu nog goed, maar gaat al wel heel wat jaartjes mee. Ook is het zo dat de oude piek en voet nu nog bestaan uit zogenaamde gasontlading lampen. In vergelijking met de moderne led-verlichting verbruiken deze oude schijnwerpers toch wel flink wat meer stroom en gaan de lampen maar een bepaald aantal branduren mee.

Nu zijn we dus mooi op tijd om daar wat aan te doen en daarom hebben we eind april een testavond op de zendmast gehouden om een aantal nieuwe LED-armaturen te testen. Verlichtings-fabrikant LEDVANCE Benelux heeft ons een aantal verschillende nieuwe LED armaturen ter beschikking gesteld en heeft meegeholpen met de testen. Ook Cellnex, het telecombedrijf dat eigenaar en beheerder van de Gerbrandytoren is, was bij de testen van de partij en heeft tevens meegeholpen. En natuurlijk waren ook de licht-specialisten van Ampco Flashlight Rental uit Utrecht erbij om o.a mee te helpen met de opbouw en afbouw van de test-verlichting en de tijdelijke elektrische installatie. Ondanks dat ze best druk zijn met alle licht-, geluid en riggingfaciliteiten voor menig festival in Nederland wilden ze graag een avondje vrijmaken om mee te helpen klussen.

Op een hoogte van ca 100m, net voordat de buismast begint hebben we de schijnwerpers opgesteld en aangesloten. Vervolgens zijn we in de avondschemer westwaarts gereden waar we vanaf Lopik en Cabauw de zichtbaarheid op enkele kilometers afstand hebben beoordeeld. Een van de schijnwerpers kwam als beste nieuwe piek uit de test. De combinatie van een koele kleurtemperatuur en intense lichtpuntbron deed het erg goed.

Vervolgens hebben we later op de avond nog de test gedaan voor nieuwe voet-verlichting. Ook dit was zeer geslaagd en hebben een goede vervanger kunnen vinden. Ook hier gaf de schijnwerper een mooie koele gloed en konden we tot de gewenste hoogte de mast beschijnen.

Later dit jaar zal er meer informatie volgen over de technische voorbereidingen en planning rondom de nieuwe piek- en voetverlichting.

We willen de Rabobank Utrechtse Waarden, LEDVance Benelux, Cellnex Netherlands en Ampco Flashlight Rental hartelijk bedanken voor alle hulp en medewerking tot zover!

Over enkele sponsors:

LEDVANCE is een van ’s werelds toonaangevende bedrijven in de verlichtingsindustrie en biedt duurzame energieoplossingen voor zowel de professionele verlichtingsindustrie als aan particuliere klanten.

Cellnex is dé grootste en belangrijkste infrastructuur provider voor draadloze telecommunicatie in Europa met o.a telecom-masten, zenders en data-centers in beheer.